Chleb na dożynki

wpis w: Wydarzenie | 0

Prezentujemy Państwu fotorelację z ważnego i wspaniałego wydarzenia, na którym dosłownie realizowaliśmy założenie od ziarenka do wypieku chleba! Wydarzenie to, oparte na tradycji wspólnocie i dziękczynieniu doskonale przypomina o ciężkiej pracy rolnika, piekarza oraz szacunku do bochenka chleba – pracy rąk ludzkich. W Kończewicach podczas parafialnego festynu wymłócono zboże cepami, które zebrał na ten cel Józef Madej. Uzyskane w ten sposób ziarno zmieliliśmy na wozownianych żarnach, a z mąki pozyskanej w ten sposób upiekliśmy chleb w tradycyjnym piecu na tegoroczne dożynki. W procesie tym brało udział wiele osób – była to ciężka praca!

Szczególnie dziękujemy za wielkie zaangażowanie Panu Eugeniuszowi Pytelowi w wypieku przepysznego chleba. Dziękujemy także Państwu Rybickim, właścicielom kończewickiej piekarni za podarowanie łopaty do chleba. Józefowi Madejowi za niesamowity pomysł i upartość w realizacji – również dziękujemy! Za zdjęcia dziękujemy natomiast Made BY Purz. Lidii Zawadzkiej i Januszowi dziękujemy za wsparcie i pomoc. Wszystkich ciężko wymienić – wszyscy byliście niesamowici!