Wszystkie zajęcia rozpoczynamy krótką opowieścią o historii miejsca i zapoznaniem się z techniką oraz materiałami jakie będą używane na zajęciach.
Warsztaty są przeznaczone dla grup przedszkolnych i uczniów szkoły podstawowej.
 
„Weź pranie w swoje ręce”
Podczas warsztatów uczestnicy dowiadują się o historii i sposobach prania na przestrzeni wieków. Zapoznają się z nazwami używanych narzędzi oraz dowiedzą się do czego były one używane. Dzięki aktywnemu sposobowi przeprowadzania warsztatów uczestnicy zobaczą oraz sami spróbują ręcznego prania w balii za pomocą tary a także posiądą umiejętność maglowania i pompowania wody. Po procesie prania robimy mydełka z gliceryny, które można zabrać do domu.
„Warsztaty powroźnicze”
Uczestnicy warsztatów powroźniczych dowiadują się o roli nici, sznurków, powrozów i lin w historii. Poznają różne rodzaje włókien naturalnych i sztucznych, a także dowiadują się jak te włókna pozyskiwano. Mają okazję zobaczyć i spróbować pracy na wrzecionie. Następnie poznają maszynę powroźniczą i pod bacznym okiem powroźnika przystępują do skręcania liny. W trakcie zajęć praktycznych powroźnik zapoznaje uczestników z terminologią powroźniczą i prezentuje narzędzia powroźnicze takie jak np. lerka, krętlik czy luzarek. Każdy uczestnik warsztatów otrzymuje kawałek skręconej samodzielnie liny. Dzięki udziałowi w tych zajęciach uczestnik będzie mógł samodzielnie wykonywać podstawowe węzły czy też sploty. Warsztaty przeprowadzamy zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
„Od ziarenka do wypieku”
Uczestnicy warsztatów wyrobu chleba dowiadują się o znaczeniu zboża, mąki i chleba w kontekście historii. Poznają różne gatunki zbóż, rodzaje mąki i zasady wyrobu ciasta. Zapoznają się również z terminologią narzędzi potrzebnych do tych czynności. Są to warsztaty, podczas których uczestnicy samodzielnie mielą ziarno zboża na żarnach, wyrabiają ciasto na podpłomyki.

„Z motyką na kartofla”
-w czasie wykopek uczestnicy dowiadują się po krótce o sprzętach rolniczych i uprawie ziemi. Następnie wykopują z pola kartofle. Odbywa się to tradycyjną metodą, czyli za pomocą motyki. Warzywa zbierają do koszy, a z suchych łętów robimy ognisko. Z wykopanych kartofli robimy posiłek.

„Mydełko kolorowe i pachnące”– tworzenie glicerynowych mydełek własnej kompozycji zapachowej i kolorystycznej oraz ozdobne pakowanie .
„Żuławy na tkaninach” – malowanie motywów żuławskich akrylami na torbach lnianych.

„Decoupage na podkładkach pod kubki”– zdobienie podkładek metodą serwetkową decoupage .
„Palmy wielkanocne” – na tych zajęciach uczestnik sam wykonuje kwiatki z krepy włoskiej, które następnie łączy z baziami, bukszpanem i kolorowymi trawami.

Czas trwania około 2 godziny.
Cena 18 zł za osobę przy grupach liczących powyżej 25 osób (max 40 osób). Cena 22 zł za osobę przy grupach do 25 osób.
Istnieje również możliwość zorganizowania ogniska z kiełbaskami .